Een overzicht van vaker gestelde vragen, klik op de vraag voor het antwoord.

De Friday Night Run is voor iedere loper die een uurtje kan hardlopen op de aangegeven tempo. Dat is bijna iedereen die een 10 km loopt.

De Friday Night Run is geen wedstrijd. Het is een ontspannen trainingsloop waarbij het niet de bedoeling is zo hard mogelijk te lopen. Hiermee is de Friday Night Run uitermate geschikt voor mensen die nooit wedstrijden lopen.

Aanmelden is niet noodzakelijk. Weet je van te voren (redelijk) zeker dat je komt stuur dan gerust een email aan fridaynightrun@phanos.amsterdam met een indicate van jouw tempo en het aantal mensen zodat we enig inzicht hebben in het aantal te verwachten deelnemers.

Deelname aan de Friday Night Run is gratis.

Neem mee wie je wilt, hoe meer mensen hoe gezelliger het is.

We proberen verschillende routes te maken. Al zullen we natuurlijk wel met enige regelmaat de zelfde gebieden aandoen.

We lopen op de openbare weg die gewoon gebruikt wordt. Het kan dus zijn dat we andere lopers, fietsers tegenkomen of een doorgaande weg moeten kruizen. Hiermee verschilt het niet van de trainingsronden die je zelfstandig doet.

Lopers van atletiekvereniging Phanos stellen de routes samen. Heb je een suggestie dan kun je deze mailen naar fridaynightrun@phanos.amsterdam

Onder de verschillende routes zijn: Door de Oeverlanden, naar de Bosbaan, richting de Amstel, dwars door de Zuidas of rondje Schinkel

De verschillende groepen (snelheden) starten kort achter elkaar. Hierdoor zijn de verschillende groepen beter te onderscheiden.

De basisroute is voor iedereen gelijk. Wel zal een groep met een rustiger tempo eerder afbuigen. Hierdoor komen alle groepen vrijwel gelijk terug in het Olympisch Stadion.

In de winter zullen we lopen over verlichte routes. Om te voorkomen dat je alleen komt te zitten als je de groep kwijt raakt is het belangrijk een passende (niet een te snelle) groep te nemen.

We nemen routes die voorzien zijn van straat verlichting en tevens verkeersluw. Wel adviseren we je goed herkenbaar gekleed te zijn.

Wanneer we in het donker lopen raden we je aan kleding te dragen die goed zichtbaar is; bijvoorbeeld een reflectie hesje. Zorg er verder voor jouw gegevens bij je te dragen en de noodzakelijke medische details.

De Friday Night Run is geen wedstrijd. Het is daarom aan te raden een voor jou ontspannen tempo te lopen. Hiermee loopt je dus langzamer dan je in een wedstrijd zou doen. Doelstelling is dat je in staat bent te praten met je groepsgenoten. Maak het gezellig.

De Friday Night Run is een trainingsloop. Het is dus niet de bedoeling op jouw maximale snelheid te lopen, maar op praat tempo.

Omgerekend naar minuten per kilometer:
9.00km/uur = 6.40/km
10.00km/uur = 6.00/km
11.00km/uur = 5.20/km
12.00km/uur = 5.00/km
13.00km/uur = 4.40/km

Het is altijd mogelijk dat de pacer te hard liep, al is de kans klein. Veel lopers hebben moeite met lopen op een constant tempo. Vaak denken mensen constant te lopen maar wisselen zij veel van tempo. Hierdoor lijkt het dat de pacer (bijvoorbeeld de tweede helft) te hard te lopen.

Je kunt best een groep rustiger meedoen. De Langzame duurloop is een bekende trainingstechniek.

De pacers zijn ervaren lopers. Hierdoor kunnen zij goed een tempo vasthouden, iets wat veel minder ervaren lopers heel moeilijk vinden. Dit in combinatie met gps-snelheidsbepaling maakt het voor de pacer mogelijk precies de vooraf gestelde snelheid te lopen.

In de kantine van Phanos zijn mensen aanwezig, je kunt daar je spullen achterlaten. Laat er echter geen waardevolle spullen achter want het is geen bewaking.

De kleedruimtes in het clubhuis van Phanos zijn toegankelijk.

Je kunt gebruik maken van de douches in de kleedkamers.

Zolang het gezellig druk blijft zal de kantine open blijven; er is geen vast gestelde sluittijd.

Bij de loopjes gaat het er om zo snel mogelijk bij de finish te komen. De Friday Night Run heeft als doel samen lopen, gezellig een duurloop te doen op een vast gesteld temp. Dit biedt de mogelijkheid contact te leggen met andere lopers.

De Friday Night Run is een initiatief van atletiek vereniging Phanos. Hiermee proberen we al die lopers die individueel hun rondjes draaien een keer samen te laten trainen.

Regelmatig zijn er bij de loop trainers van Phanos aanwezig zijn en kun je met hen van gedachte wisselen over jouw looptrainingen.


line