05 april 2017

Het begin van de lente en mooi weer om vol van te genieten. Dat is voor de meeste van ons goed nieuws, maar niet wanneer je als hardloper last hebt van hooikoorts. Het plots mooie weer veroorzaakt dat er meer kans is op de pollen in de lucht die klachten veroorzaken bij hooikoortspatiënten. Met deze tips ben je goed voorbereid op het hooikoortsseizoen.

1. Zoek de pollen niet op

Als je allergisch bent voor graspollen, dan is een rondje hardlopen door de weilanden niet heel handig. En ben je allergisch voor bomen, dan kun je het park en het bos beter links laten liggen. Kortom: kies een route uit waarop je jouw allergenen niet tegenkomt. Het is dus ook goed om te weten voor welke pollen je allergisch bent. Woon je in de buurt van strand en zee? Ga daar dan naartoe om hard te lopen, want hier zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.

2. Draag een zonnebril

Dit is een goede tip om je ogen onderweg te beschermen en klachten te voorkomen. Er bestaan speciale hardloopzonnebrillen die ook goed blijven zitten terwijl jij aan het rennen bent.

3. Loop op een ander tijdstip

Vaak zitten er ‘s ochtends de meeste pollen in de lucht. In het hooikoortsseizoen kun je dan ook het beste ‘s avonds hardlopen. Ideaal voor je Friday Night Run dus. Is er een bui op komst? Wacht dan met hardlopen totdat het gestopt is met regenen. Alle pollen zijn dan uit de lucht gespoeld.

4. Check de hooikoortsverwachting

Het is daarom ook slim om het weerbericht in de gaten te houden. Vooral zonnige en winderige dagen zijn minder aangenaam voor hooikoortspatiënten, omdat er dan veel stuifmeel in de lucht zit. Houd daar rekening mee bij het inplannen van je trainingen. Het is daarom ook goed om te weten wat de hooikoortsverwachting is. Op www.pollennieuws.nl kun je elke dag zien welke pollensoorten de komende dagen in de lucht worden verwacht bij droog weer.

5. Kleding direct in de was

Pollen hechten zich gemakkelijk aan bezwete kleding. Gooi je loopoutfit dus meteen na je training in de was. Spring ook zo snel mogelijk onder de douche en was je haren grondig. Ook hier kan namelijk veel stuifmeel aan blijven kleven, dat voor je het weet op allerlei plekken in je huis gaat rondzweven.

6. Ga naar de huisarts

Heb je verschillende voorzorgsmaatregelen genomen en krijg je toch klachten? Dan kan je huisarts medicijnen voorschrijven die de overdreven afweerreactie van je lichaam afremmen. Bijvoorbeeld tabletten, oogdruppels of een neusspray. Meestal hoef je deze medicijnen alleen tijdens het klachtenseizoen te gebruiken.
Hardlopers die aanleg hebben voor astma, kunnen tijdens het hooikoortsseizoen last hebben van een tijdelijke vorm van astma. Een piepende ademhaling of prestatieverlies bij allergie kan duiden op deze astmatische klachten. Zeker voor prestatiesporters kan het raadzaam zijn om te testen of tijdens hooikoortsklachten de longfunctie niet verslechtert door een allergische vernauwing van de luchtwegen.

Bron: Sportzorg.nl 


line